Miért használjunk ingyenes cms rendszert?

A cikk megírását a weboldal készítés/készítettés inspirálta. A neten nagyon sok vélemény, pro és kontra található. Kap hideget-meleget mindenféle megoldás. Mindenki más-és más módszerre esküszik.

Vajon mi lehet a megoldás?

Nos, alapból két nagy kategóriára lehet bontani a weboldalakat működtető motorokat. Ezek az ingyenes és a fizetős rendszerek. Pontosabban a Tartalomkezelő rendszerekre és Ügyfélkapcsolat-menedzsmenti rendszerekre.

Népszerű Tartalomkezelő rendszerek

A Tartalomkezelő rendszerek(cms) rendszerint ingyenesek. Általában az a jellemző rájuk, hogy a weboldalt működtető motor ingyenes, melyhez ingyenesen tudunk letölteni és telepíteni kiegészítőket és oldal-sablonokat. Ez a megfelelő rendszer Önnek, ha van egy vállalkozása amelynek a weboldal révén megrendelőkre van szüksége. Arra, hogy az internet világa is tudomást szerezhessen az Ön szolgáltatásairól. Abban segít ez a rendszer, hogy mindezt ingyen megtehesse.

Fizetőssé akkor válik egy ingyenes rendszer, ha tevékenységünk melyet végzünk annyira szerteágazó, hogy annak egy alap sablon már nem tud megfelelni illetve ha webáruházat szeretnénk működtetni, online aukciókat tartani stb. Magyar szakembereket is találni már akik szakosodtak a különböző cms rendszerekre és megbízás alapján készítenek sablont vagy kibővítik egyes modulok lehetőségeit. Vannak azonban az ingyenes cms rendszerekhez is kifejlesztett webáruház kiegészítők, melyekkel teljes értékű vásárlások bonyolíthatók le.

Az Ügyfélkapcsolat-menedzsmenti rendszereket(crm) marketing szemlélettel építették, mely arra koncentrál, hogy a potenciális vevőket végig vezessék a mézes madzag mentén a vásárlásig. Ezek a rendszerek egyetlen weboldalból álló weblapot kínálnak. Ha eladni szeretne és megvan hozzá a marketinges szakembere, és a pénzt sem sajnálja, ez lehet az Ön rendszere.

CRM rendszer müködése

Mikor válasszunk ingyenes cms rendszert?
Ha van egy vállalkozása és Ön mondjuk vízvezeték-szerelő, kőműves, ács, könyvelő stb vagy van egy üzlete aminek kínálatát megakarja mutatni. Alkalmas arra is a rendszer, hogy szállodák szobafoglalását intézze. Működik a biztonságos regisztráció, a fórumok és üzenőfalak létrehozása is.

Az ingyenes rendszerek esetén a biztonságot szokták felróni elsődleges negatív dologként. Amiken én jókat szoktam nevetni. Tudni kell, hogy az ingyenes rendszerek nyílt forráskódú rendszerek melyekhez bárki hozzáteheti a saját kódrészletét melyet aztán egy programozói közösség szétszed, elemez és ha hibát találnak benne kijavítják és vannak akik továbbfejlesztik. A tovább fejlesztett verziót is elemzi ez a közösség és javítják amíg az tökéletes nem lesz. Ez a közösség a GitHub közössége mely világméretű programozói közösség. Az a programozó, fejlesztő aki nincs fent ezen a platformon az gyakorlatilag nemis létezik.

Namost mindegyik ingyenes cms rendszer innét indult el. Egy lelkes fejlesztő kitalálta, megalkotta a rendszert és a GitHub közösségének adta, hogy fejlesszék és megtalálják a hibáikat. Amikor aztán a rendszer megfelelt a követelményeknek, a rendszert és kiegészítőit közzétették egy önálló honlapon és bárki szabadon használhatja és fejlesztheti. Az ingyenes cms rendszerek fejlesztése a mai napig így zajlik már évek, évtizedek óta.

GitHub fejlesztői közösség logója

A rendszerek használata ingyenes csak egy hivatkozást kell nyilvánosan kitenni, mondjuk a láblécbe, mely az "anya" oldalra mutat. A rendszerek használatakor nem kell programozói tudással rendelkeznünk. Csupán az adott rendszer sajátosságaival, beállításaival kell tisztában lennünk és máris használható. Ha a rendszer nyújtotta lehetőségeknél kicsit több kell, nemárt némi html, css és javascript nyelvismeret. Ezekkel tovább nyújtózkodhatunk a takarónknál.

Most nézzük meg mit nyújt egy fizetős rendszer. Bíráljuk az ő biztonsági beállításaikat. Az ingyenes cms rendszerek a GitHub minimum több tízezres fejlesztői közösség kezén átmentek. A fizetős rendszereket jó esetben három ember "fejleszti", rossz esetben egy. A jó esetben három fős "csapatot" egy dizájner alkotja aki a külcsín mellett szövegírásért is felel, aztán ott van egy front-end programozó aki a weboldal felületén látott és működő programok kódjaiért felel és ott van egy back-end programozó aki a háttér programozásért felel. Ők hárman megalkotnak egy weboldal készítő rendszert amiről aztán elakarják hitetni, hogy a világ legbiztonságosabb rendszere...

Vajn mennyire lehet az?!?

Hibás kódra vadászók

A rossz esetű "csapatot" mindössze egyetlen ember alkotja aki a fullstack fejlesztő. Vagyis annak kiáltja ki magát. Aki egymaga felel a dizájnért, a front-end és a back-end programozásért. Ezek a "fejlesztők" miután megalkották a saját "hótbiztonságos" rendszerüket melyet arany áron akarnak a gyanútlan vevőkre sózni, elkezdik fikázni az ingyenes rendszereket, hogy azok milyen megbízhatatlanok szemben az ő "csapatuk" által fejlesztettel.

Nos, ön szerint melyik rendszer a megbízhatóbb?
Egy nemzetközi, világméretű programozói közösség által tesztelt több éves múltra visszatekintő rendszer vagy egy három fős fejlesztői "gárda" gyorsan összedobott koholmánya?

Vajn több ezer programozó tud biztonságossá tenni egy rendszert vagy három?

A fizetős rendszerek programozói jó esetben bevallják, hogy valamely népszerű cms rendszeren tanulták ki a programozás/fejlesztés fogásait majd miután megalkották a saját "jókis" rendszerüket és már pénzt is szeretnének látni belőle, hirtelen átmennek az addig hőn szeretett rendszer bírálóivá. Természetesen azért, hogy akit lehet lehúzzanak pénzügyileg. Egy csomó ilyen "csapatnál" azt látom, hogy az elérhetőségeiknél csak egy ember elérhetősége van megadva, a referenciáknál csak képernyőfotók vannak kitéve hivatkozások nélkül vagy kamucégek nevei.

CMS rendszer felépülése

Nos, én bevallottan nem vagyok programozó, de 2004 óta működtetek weboldalakat és látok dolgokat. Vannak html, css, javascript, php és adatbázis ismereteim. Használtam már WordPress, Drupal, Joomla, Php-fusion, Textpattern cms rendszereket így egyfajta rutinnal tudom őket kezelni. Tudom hova kell nyúlni, hogy kezesbárányként működjenek. Nem kell segítséget kérnem Uri Gellertől.

A biztonságról szólva meg kell említenem, hogy az ingyenes rendszerek bírálói sosem tesznek említést a webszerver, szolgáltató által nyújtott védelmi beállításokról. A webszerver felületén ugyanis számos védelmi beállítás érhető el, melyek alkalmazásával még kevesebb lehetősége van az oldalunkhoz rossz szándékkal közelítő hackernek.

Biztonsági korlátokat, protokollokat állithatunk be mind a weboldalunk eléréshez, mind a levelezés lebonyolításához. Ezek ma már alapkövetelmények egy weboldalon. Például, hogy a webcímünk előtt https legyen ne http. Vagy egy lakat jelölje az oldal biztonságos voltát ahol megadhatjuk baj és gond nélkül az adatainkat.

Az ingyenes cms rendszerek nyíltforráskódúak. Minden egyes fájljuk szabadon hozzáférhető és annak kódja átírható. Egyes kódrészletek különböző programozási nyelven vannak kódolva. Ez némi védelmet jelent, hogy a hozzá nem értő ne tudja véletlenül se átírni annak tartalmát.

Fő a biztonságos weboldal

Az ingyenes rendszerek azért jöttek létre, hogy programozói tudás nélkül is lehessen weboldalt építeni. Csak élni kell evvel a lehetősséggel és hálával gondolni a megalkotóira.

A fizetős rendszereknél sok esetben nemis tudni, milyen rendszer dübörög, nem látni a motorháztető alá. Azt hétpecsétes titok fedi a kedves vásárló elől.

Olyan "weboldalgyárról" is tudok ahol ha jelentkezik egy vevő akinek weboldal kell de izibe, akkor feladnak egy hirdetést, hogy programozót és fejlesztőt keresnek weboldal építésre... Vagyis simán kiadják a melót alvállalkozóknak és valójában nemis tudni, kik és hol és hogyan ütötték össze a honlapot...

Na kérem, ez az átverés, nem az ingyenes cms rendszert némi alapdíjért üzemeltető vállalkozó!